هرزنامه(Spam)
هرزنامه(Spam) يکي از جنبه هاي منفي و آزار دهنده استفاده از خدمات پست الکترونيکي و در بسياري از مواقع يکي از راه هاي آلوده شدن سيستم هاي کامپيوتري به انواع ويروس است. سرويس پست الكترونيك دانشگاه از مكانيسم هاي مختلفي براي شناسايي هرزنامه ها استفاده مي نمايد كه بر اثر آن بسياري از آنها حذف شده و يا به فولدر SPAM كاربر ارسال مي شود. با اين وجود هنوز تعدادي از هرزنامه ها شناسايي نشده و به كاربر ارسال مي شود. هر چند از دريافت نامه هاي الکترونيکي ناخواسته را گريزي نيست ولي با رعايت پاره اي از موارد مي توان تعداد هرز نامه هاي دريافتي را کاهش داده و از صدمات ناشي از آن ها جلوگيري کرد:
- آدرس ايميل خود را فقط به افراد مورد اعتماد بدهيد.
- آدرس خاص واصلي خود را فقط به دوستان و همکاران معتمد خود بدهيد.
- از يک يا دو آدرس اضافه بر آدرس اصلي خود استفاده کنيد.
- اگر براي ثبت نام در سايت ها يا استفاده از آن ها ناگزير به دادن آدرس ايميل خود هستيد، از آدرس پست الكترونيك خود در دانشگاه استفاده نکنيد. يک يا دو آدرس ايميل اضافي در سرورهاي عمومي مانند ياهو داشته باشيد و از آن ها براي چنين منظور هايي استفاده کنيد. در اينصورت هرزنامه ها به آدرس هاي غير اصلي شما ارسال خواهند شد.
- در هنگام پر كردن فرم ها روي وب و يا عضويت در سايت ها به موارد پيش فرض دقت كنيد.
- وقتي فرمي را در يک وب سايت پر مي کنيد ،به مواردي كه منجر به ارسال نامه هاي ناخواسته از طرف سايت براي شما مي شود توجه كنيد. اين موارد اغلب به صورت پيش فرض فعال هستند كه لازم است انها را غير فعال كنيد.
- هيچگاه آدرس ايميل خود را در اختيار وب سايت ها قرار ندهيد.
- سعي کنيد آدرس ايميل خود را در اختيار وب سايت ها،گروه هاي خبري يا جايگاه هاي عمومي اينترنت(forums) نگذاريد. ارسال کننده هاي هرز نامه معمولاً از نرم افزارهاي خاص براي جمع آوري آدرس هاي ايميل در اينگونه محل ها استفاده مي کنند. در صورت قرار دادن آدرس خود بر روي وب سايت، به جاي شکل user@iust.ac.ir به صورت user [at] iust.ac.ir يا شکلهاي ديگر استفاده نماييد تا جمع آوري نرم افزاري آدرسهاي email شما از صفحات وب براي مقاصد سوء امکان پذير نباشد.
- وقتي يک نامه را براي چند نفر ارسال مي کنيد، از “BCC” استفاده کنيد.
- با استفاده از blind carbon copy)bcc) آدرس ايميل دريافت کننده ها را از يکديگر پنهان مي کنيد.اگر همه آدرس ها را در قسمت “to” قرار دهيد، اين امکان را به فرستنده هاي هرزنامه مي دهيد که يکباره به چندين آدرس بي دردسر و معتبر براي ارسال ايميل هاي نا خواسته خود دسترسي پيدا کنند.
- هيچگاه پاسخ هرزنامه ها را ندهيد يا روي لينک هاي معرفي شده در آن ها کليک نکنيد.
- وقتي جواب يک هرزنامه را مي دهيد، حتي اگر مي خواهيد از عضويت در لينکي که هرزنامه مي فرستد و به دليلي در آن عضو شده ايد، خارج شويد، ندانسته آدرس ايميل خود را به عنوان آدرس مجاز و معتبر معرفي کرده ايد و باعث تشويق ارسال کننده هاي هرز نامه به ارسال نامه هاي نا خواسته به خود شده ايد.
- از ويژگي پيش نمايش (Preview) در نمايش دهنده ايميل خود استفاده نکنيد.
- بسياري از ارسال کننده هاي هرزنامه، حتي وقتي نامه الکترونيکي باز هم نشده باشد، با استفاده از ويژگي پيش نمايش مي توانند پيغام نمايش داده شده را رد يابي کنند. استفاده از امکان پيش نمايش در حقيقت به نوعي باز کردن ايميل است و به ارسال کننده هرز نامه اين امکان را مي دهد که از دريافت هرزنامه اش توسط شما با خبر شود. بنابراين سعي کنيد بدون استفاده از اين امکان و فقط بر اساس موضوع نامه، نا خواسته بودن آن را تشخيص دهيد.
- اگر نسبت به هرزنامه بودن يك نامه الكترونيكي مشكوك شديد، آن را باز نکرده و از بين ببريد.
- بيشتر هرزنامه ها صرفا نقش مزاحمت دارند ولي بعضي از آن ها ممکن است حاوي بعضي از انواع ويروس هاي کامپيوتري باشند با باز شدن اين گونه نامه ها احتمال دارد کامپيوتر شما آسيب جدي ببيند. لذا در صورتيكه از روي موضوع يا آدرس فرستنده متوجه هرزنامه بودن آن شديد، بدون باز كردن نامه آن را پاك كنيد.